acasă · oameni populari

Portret de artist – Emilia Dorobanțu

Născută în primăvara anului 1993 în comuna Curtișoara, Slatina, județul Olt, acolo unde a învățat jocul și cântul pentru prima oară, Emilia Dorobanțu a devenit în timp o personalitate în folclorul românesc, fiind considerată vocea de aur a generației tinere de interpreți populari. Cântă operă și muzică ușoară, însă folclorul rămâne a fi muzica de suflet a interpretei, care urcă pe treptele succesului tot mai mult și mai mult! Cum a început cariera de artist și cine este astăzi Emilia Dorobanțu, aflăm din interviul oferit pentru Fii Popular.

Fii Popular: Cine este Emilia Dorobanțu și de unde se trage?
Emilia Dorobanțu: Sunt norocoasă că Dumnezeu a vrut să vin pe lume într-o familie iubitoare, într-un loc magic în Slatina, Olt. Am deprins din familie dragostea pentru muzică, muncă și perseverența de a reuși în viață. Încă de la grădiniță cântam. La serbări eram în frunte, eu făceam ce voiam, eram o copilă rebelă. În clasa a 4 – a când s-a înființat ansamblul de dansuri populare ,,Flori de Măr,, din Curtișoara. Bunica m-a trimis să merg la ansamblu. Acolo se făceau exerciții clasice de balet, ceea ce mi-a atras atenția. Frecventam regulat dansurile populare, învățam chiar și elementele de dans ale băieților. Stând de-o parte am învățat Călușul, dans care nu este pentru fete, coregraful le dădea afară pe toate fetele, dar eu intram pe geam și nu avea ce să-mi facă. Așa am învățat toți pașii. În același timp am început să merg și la școala populară de arte unde învățam canto.

Fii Popular: Prima dată când ai urcat pe scenă, ai cântat sau ai dansat?
Emilia Dorobanțu: Prima oară când am pășit pe o scenă a fost la vârsta de 7 ani cu cântec. Pe atunci am cântat muzică ușoară și anume piesa ,,Ia cu tine și inima mea,, de la ASIA. Iar cu cântecul popular, m-am întâlnit atunci când aveam montate deja mai multe suite de dansuri populare la ansamblu. Era nevoie de cineva care să cânte în pauzele între dansuri cât se schimbă costumele. Eu fiind singura care cânta, chiar dacă nu-mi plăcea să cânt muzică populară, am fost pusă că cânt, și ușor, ușor m-am obișnuit până când a început să îmi placă.

21430593_1282091485235841_3100059239023667543_nFii Popular: A urmat o serie de participări la diverse concursuri și festivale de folclor în toată țara, unde tu ai luat foarte multe premii importante. Enumeră câteva dintre ele.
Emilia Dorobanțu: Am câștigat mai multe premii importante pentru mine și cariera mea, printre care, Personalitatea anului în promovarea culturii și valorilor românești în 2010; Marele Premiu „Mamaia” și Premiul Presei la Festivalul de Folclor Mamaia 2010; Premiul I la Festivalul „Maria Tanase”, Craiova în 2009; Marele Premiu la Festivalul „Maria Lataretu” din Targu Jiu în 2010; Marele Premiu la Festivalul „Strugurele de Aur ” Jidvei; Marele Premiu la Festivalul de „Doine și balade” în 2007; Marele Premiu la „Cantecele românilor de pretutindeni” în 2009 și multe altele.

Fii Popular: Nu îți venea greu să combini școala cu activitatea artistică? Pentru că participările la Festivaluri deja este o activitate artistică pentru un interpret care pășește în carieră astfel.
Emilia Dorobanțu: Mereu am combinat studiile cu cântatul și mi-a plăcut să fiu foarte activă, încât să reușesc peste tot și să am performanțe. În anul 2008 am avut marea oportunitate și plăcere să lucrez împreună cu doamna Maria Tănase sub îndrumarea căreia, m-am perfecționat și am adus mai aproape de sufletul meu cântecul popular. La cincisprezece ani am primit marea șansă să devin cel mai tânăr colaborator al Ansamblului Profesionist “Doina Oltului”. Următorul pas pe drumul meu a fost Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția canto clasic.

Fii Popular: După o serie de festivaluri la care ai luat premii, a urmat și primul album?
Emilia Dorobanțu: Primul meu album muzical a fost lansat în 2012, poartă titlul ,,Venii de la Olt încoa,, și este înregistrat cu Orchestra Lăutarii și maestrul Nicolae Botgros. Conține 16 cântece pe orchestrații scrise de Marin Constantin și producătorul CD-ului este Paul Stîngă.

Fii Popular: Lucrezi pentru următorul album?
Emilia Dorobanțu: Da, pregătesc surprize pentru ascultătorii mei și le mulțumesc pentru susținere și apreciere, precum și pentru faptul că sunt atât de mulți, și numărul lor crește pe pagina de facebook, instagram, canalul propriu de youtube, dar și la concerte.

Fii Popular: Cât de mult îți plac colaborările?
Emilia Dorobanțu: Colaborările sunt foarte importante pentru un artist. Am avut norocul să lucrez cu oameni deosebiți , specialiști în domeniu , dirijori de excepție care m-au sfătuit și m-au ajutat să mă perfecționez . Ca tânără interpretă, am fost privilegiată să cânt alături de mari nume ale folclorului românesc precum Maria Ciobanu, Maria Dragomiroiu, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Cornelia și Lupu Rednic, Damian Drăghici . Am călcat pragul Ansamblului Artistic Profesionist “Ciocârlia” din București, Orchestra Lăutarii din Chișinău, Orchestra Radiodifuziunii Române, Ansamblul profesionist Doina Oltului, Orchestra Jidvei, Ansamblul Profesionist Maria Tănase, Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, Ansamblul Profesionist Doina Argeșului , Ansamblul Transilvania,Orchestra Valahia și lista continuă.

Fii Popular: Ești soție și mamă, ai o fetiță minunată pe nume Anastasia, cum reușești să îmbini viața agitată de artistă cu postura de mamă?
Emilia Dorobanțu: Se poate. Cred că trebuie să pui pasiune în toate și să-ți placă în primul rând ceea ce faci. Mie îmi place cariera pe care o am și acum trebuie să muncesc mult mai mult pentru a ajunge acolo unde vreau eu să ajung. Îmi place și postura de mamă. Le îmbin foarte ușor pentru că am sprijin, dar încerc cât mai mult posibil să stau eu cu familia.

Fii Popular: Crezi că este importat ca educația copilului să fie acordată anume de mamă și nu de bonă?
Emilia Dorobanțu: Este extrem de important ca mama să fie lângă copil pentru că atunci când copilul stă în pântecul mamei, atunci el se simte cel mai protejat, iar în momentul în care vine pe lume, el e singur și încă nu înțelege lumea asta. Are nevoie să o descopere împreună cu mama care l-a ținut în pântec. Copilul simte cel mai mult nevoia să stea lângă mama. Când era bebeluș, dacă vedeam că Anastasia plângea în pătuț, atunci simțeam că ea nu are nevoie de jucăriile alea pe care i le dădeam eu, simțeam că avea nevoie de o îmbrățișare, avea nevoie de mângâiere, avea nevoie pur și simplu să mă simtă.

Fii Popular: Cât de des îi cânți Anastasiei?
Emilia Dorobanțu: Foarte des, chiar și un cântec i-am dedicat. De curând am fost la Chișinău și am înregistrat un album cu maestrul Nicolae Botgros și printre acele cântece se găsește ,,Nimic nu-i mai scump pe lume,,

Fii Popular: Tu ești populară și duci un stil de viață popular. Abordezi des stilul popular de vestimentație. Tot ceea ce faci în viața ta este tradițional. Îți educi fiica în același spirit? Îi implimentezi tradiția în subconștient?
Emilia Dorobanțu: Vreau ca Anastasia să facă ceea ce va dori, însă, bineînțeles că îi voi arăta ceea ce știu eu să fac. O voi îndruma către toate genurile muzicale dacă îi va plăcea muzica. Chiar de pe acum îi pun să asculte Mozart și muzică populară și jazz. O voi duce și la sport și la dansuri, ea va fi cea care va alege genul de activitate care îi va plăcea. Acum e un pic devreme ca să mi-o imaginez, dar îmi doresc să fie o fire artistică.

Mai multe despre relația dintre Emilia Dorobanțu și fiica sa Anastasia, citiți în articolul: Părinți popular|Emilia Dorobanțu: Nu m-am temut niciodată că nu aș fi pregătită pentru postura de mamă…

Fii Popular: Dintre toate lucrurile care ți se întâmplă acum, care este cel mai important pentru tine?
Emilia Dorobanțu: Anastasia este cea mai mare bucurie a mea. Până să mă căsătoresc și să o aduc pe lume pe fiica mea, cariera era pe primul plan, dar simțeam că îmi lipsește ceva. Tot timpul simțeam că ceva nu ajunge. Alergam la spectacole, aveam tot ceea ce doream, dar parcă alergam inutil. Nu știam pentru ce alerg și când ajungeam acasă în noapte și mă puneam în pat, parcă nu mă simțeam împlinită. Lucrurile materiale nu ne împlinesc și cea mai mare bucurie sunt copiii, familia. Cariera este importantă, dar abia acum conștientizez că am pentru cine să lupt și să fac ceva cu cariera mea. Îmi doresc să fie mândră de mine Anastasia, să se bucure de mama ei.
0G6A8225

37919991_1592111007567219_8282478658036170752_nFii Popular: Prin ce crezi că se deosebește o mamă obișnuită de una populară?
Emilia Dorobanțu: Răspunsul la întrebarea asta ar însemna un pic de lipsă de modestie. Eu fiind în domeniul artistic al popularilor, ascult muzică de calitate, promovez tradiția și folclorul pentru ca să nu ne pierdem identitatea ca și neam. Toate astea le inspir și copilului meu. Eu ca și mamă populară îmbrac ia foarte des, atât eu cât și fiica.

Fii Popular: Ești de acord cu reinterpretarea iei în stil modern de către diverse ateliere?Emilia Dorobanțu: Eu nu spun nu, pentru că până la urmă totul evoluează. Suntem într-o continuă schimbare și oricât am vrea, nu putem să ne întoarcem în timp. Accept lucrurile noi cu condiția să nu fie transformate în chici.

Fii Popular:Îți place să citești?
Emilia Dorobanțu: Îmi place să citesc, dar nu prea am timp. Cel mai mult citesc vara când sunt acasă la Severin, în curtea casei. În timp ce doarme Anastasia, eu citesc sau scriu versuri, cântece. Nu mă pricep foarte bine la scris, dar ușor, ușor mi-am dat seama că, deși rogi pe cineva să-ți scrie, parcă totuși nu e ceea ce vrei tu cu adevărat, parcă nu e rupt din sufletul tău și atunci mă străduiesc cât pot eu de mult, să-mi scriu singură cântecele, să le simt eu cu adevărat. Contează foarte mult ca ceea ce cânți să poți trasmite către ascultători. Asupra liniilor melodice muncesc ceva mai mult, mă consult cu muzicienii care se pricem la folclor.

0G6A8560Fii Popular: Cum te odihnești? Ai o metodă anume de a te relaxa?
Emilia Dorobanțu: Eu sunt o fire liniștită de când am devenit mamă. M-am schimbat foarte mult. Înainte eram hiperactivă. M-a schimbat anume copilul și nu căsnicia sau bărbatul. Relația mea cu soțul este exact ca la început, ba chiar mult mai intensă de când a venit Anastasia, ne-a schimbat pe amândoi în bine. Anastasia ne-a făcut să fim mult mai responsabili, mai conștienți de tot ceea ce facem. Cu toate astea, am păstrat setea de dragoste, dorința de a fi liberi împreună să facem tot ceea ce ne trece prin cap. Nu suntem nicidecum constrânși, ne place să ne petrecem, să ieșim cu prietenii și să ne distrăm.

Fii Popular: Esti fericită?
Emilia Dorobanțu: Da, sunt foarte fericită.

28699116_1437499803028341_4180422194921566067_o

Autor: Stela Botez
Foto: arhivă artist și Fii Popular

2 gânduri despre „Portret de artist – Emilia Dorobanțu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s