acasă · fashion · stil popular

Viorica și Elena Lupu despre colecția ,,100 de minuni, 100 de baticuri, 100 de povești,,

Îndrăgostite de tradiții și folclor, Viorica și Elena Lupu sunt cele două surori din Republica Moldova ce cuceresc prin vocile suave, ținutele și prestațiile frumoase, astfel încât, se fac remarcate oriunde ar fi. Cântă de mici diriguite fiind de către mama lor, iar cariera în domeniul muzicii populare și-au început-o colindând concursurile de folclor din tot arealul românesc. Astăzi, surorile Lupu se bucură de multe realizări importante, cântece frumoase, videoclipuri, concerte și proiecte inedite. Unul dintre acestea fiind colecția lor impunătoare de baticuri tradiționale.

Viorica și Elena Lupu se pot mândri cu coleția de baticuri cu care au lansat proiectul ,,100 de minuni, 100 de baticuri, 100 de povești,, în contextul Centenarului. Am aflat mai multe despre pasiunea surorilor Lupu în interviul de mai jos.

Fii Popular: Când v-ați dat seama că vă plac baticurile tradiționale? La ce vârstă și în ce anturaj v-ți întâlnit cu baticurile?
Viorica și Elena Lupu: Pasiunea pentru baticuri a pornit de prin anul 2003. De mici copile, mama ne lăsa verile la bunei. De acolo am prins dragul pentru baticuri pentru că bunica, dar și toate femeile din sat le purtau mereu. Pe acasă, pe deal la prășit sau la adunat fân. Mereu am fost fascinate de culori, dar și de diversitatea ornamentelor florale. Sunt ca niște tablouri pictate cu migala. Fiind într-o vizită la bunici am remarcat în dulap la bunica din partea mamei câteva baticuri. Bunica ne-a spus că nu prea le mai poartă pentru că sunt vechi și atunci am rugat-o să ni le dea nouă în dar. Erau 7 la numar, și de atunci a pornit nebunia. Apoi am luat și de la bunica tatălui multe baticuri frumoase, de la surorile bunicii și de la rude.

14Fii Popular: Păstrați și până astăzi primul vostru batic? Aveți o colecție impunătoare, câte mai exact sunt la număr?
Viorica și Elena Lupu: Colecția numără 117 baticuri și le păstrăm pe toate cu mare grijă începând cu primul batic care a fost un batic verde cu albastru pe care l-am purtat la numeroase concursuri de folclor.

Fii Popular: Ce înseamnă pentru voi purtatul baticului la costumul popular?
Viorica Lupu: Baticul este după mine un element definitoriu în portul popular. El vine ca o completare la piesele de bază și totodată, dă un contur. Uneori, baticul face tot rostul ținutei prin plusul de culoare care îl aduce ,dar și prin felul în care îl aranjezi.

137Fii Popular: Dar ce înseamnă pentru voi să porți un batic tradițional în viața de zi cu zi, sau la ținute casual?
Elena Lupu: În ultimii ani, moda baticurilor a revenit. Le port și eu foarte des și la ținutele casual, nu doar în scenă. Oferă un aer retro, dar și te face să te simți mai specială.

Fii Popular: Cum alegeți care din baticuri să purtați la un costum sau altul?
Viorica Lupu: Baticul îl aleg mereu în dependență de culorile costumului. Uneori ca să dezbat culorile mai închise de pe ie, aleg să pun un batic aprins, dar care totuși să se potrivească. Nu există până la urmă criterii sau reguli, totul ține de gustul și simțul propriu.

43422159_10156557308517988_7289653889043791872_oFii Popular: Ce culori pe batic preferați să purtați?
Viorica și Elena Lupu: Toate culorile ne sunt dragi. Nu există o culoare mai frumoasă ca alta. Cele mai speciale totuși în colecția noastră sunt două baticuri. Unul de la bunica din partea tatalui care este dintr-o pânză foarte veche, un fel de matase groasă care acum nu se mai gasește, iar al doilea e de la sora bunelului și este dintr-o mătase subțire, iar combinația dintre verde și portocaliu stins este fenomenal de frumoasă.

Fii Popular: Care sunt tipurile de baticuri pe care le aveți în colecție? Diferă aceste accesorii în dependență de însemnătatea lor sau rolul social al femeii care le poartă?
Viorica și Elena Lupu:
Avem în colecție baticuri de toate felurile. Mai mari, cu țurțuri pe margini care se purtau pe timp de iarnă, dar și mai mici care se purtau vara. În sat la bunica femeile mai bătrâne purtau culori mai stinse, iar cele mai tinerele, alegeau să poarte baticuri mai florate și mai aprinse.

20181007_215421Fii Popular: Ce veți face cu această colecție? Vă gândiți să o expuneți într-o expoziție pentru a fi admirată de mai multă lume?
Viorica și Elena Lupu: Niciodată nu am avut scopul să le expunem undeva, dar acum când le văd că sunt atât de multe și frumoase, mă gândesc că ar fi bine să fie văzute de mai multă lume. Poate în viitor vom organiza o expoziție în colaborare cu cineva. Deocamdată, lumea le poate vedea în scenă, în emisiuni și în reportajele video la care luăm parte.

Fii Popular: Ce înseamnă pentru voi costumul popular și accesoriile acestuia?
Viorica și Elena Lupu: Costumul popular este o pasiune fără margini pentru noi. Avem în colecție cămăși și ii din mai multe zone românești: ardeal, oltenia, maramureș, bucovina, muntenia… Și la acest capitol am dezvoltat o pasiune frumoasă, care uneori ne dă bătăi de cap pentru că unele sunt chiar foarte scumpe, dar nimic nu se compară cu plăcerea de a vedea aceste frumuseți în propriul dulap.

199Fii Popular: Spre final de interviu, spuneți-ne cum ați ajuns la ideea proiectului în contextul Centenarului? De ce 100 de baticuri, minuni și povești?
Viorica și Elena Lupu: Nici noi nu ne dăm seama cum de s-a ajuns la 100, dar ne bucurăm enorm de mult că în anul Centenar am ajuns să numărăm și noi cifra 100 și nu ne oprim aici.

43180795_1990837527641965_1240734219802509312_o43395758_10156557459817988_3893463440953442304_o20181007_220037197172

Fotografii de Petru Platon

Un gând despre „Viorica și Elena Lupu despre colecția ,,100 de minuni, 100 de baticuri, 100 de povești,,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s